Läromedel & lärverktyg

Tips vid implementering av digitala läromedel & lärverktyg

Om det är en undervisningsnära produkt inom det offentliga utbildningssystemet ni ska implementera, d.v.s. ett digitalt läromedel eller lärverktyg som ska användas av lärare och elever/studenter, finns här några konkreta tips som är specifika för just dessa produkter med fokus på de mer tekniska delarna.

Vi hänvisar till de olika sidorna vi har här i vår guide Att komma igång med Edtech för att ni enkelt ska hitta rätt till diverse checklistor och mallar vi tagit fram och som kan användas och anpassas utifrån era behov, oavsett digital produkt. Vi tipsar även om andra guider med koppling just till digitala lärverktyg.

Stegen före implementering

Definitioner och rekommendationer

Ett läromedel är “ett helt eller delvis tryckt eller digitalt verk som är avsett att användas i undervisningen, som överensstämmer med relevanta delar av tillämplig kurs-, ämnes- eller ämnesområdesplan och läroplanen, och som är utgivet av någon som bedriver utgivningsverksamhet av professionell art.” 

Ett lärverktyg däremot är mer ett samlingsbegrepp: “läroböcker, andra läromedel och andra tryckta eller digitala verk samt utrustning och material som används i undervisningen.” 

Rekommendationer vid val
Under 2025 kommer Skolverket, på uppdrag av regeringen, ta fram rekommendationer om val och användning av lärverktyg i skolan.

Läs mer om definitioner och rekommendationer här (Skolverket)

Tips vid val och inköp

När det gäller inköp av läromedel/lärverktyg kan det fungera på olika sätt i olika organisationer gällande såväl beslutsprocessen som själva inköpet. Den här guiden fokuserar på när beslut är taget och ni står i läget att börja använda produkten.

För steget innan, dvs för välgrundade beslut och val av lärverktyg finns fler guider och stöd, t.ex.:

Botanisera bland produkterna, prova-på
Många av de företag och förlag som producerar läromedel/lärverktyg, erbjuder prova-på-perioder där du har möjlighet att utforska produkten. Kika här på Edtechkartan Skola och områden som t.ex. Använda digitala läromedel, digitalt innehåll, digitala läromedelsspel för att få en överblick av de som finns och ta dig vidare till de som är intressanta för att se vad de erbjuder. Använd filtreringen utifrån skolform osv.

Implementering – fokus teknik

Analys och dokumentation av tekniska beroenden 

Precis som med andra digitala produkter behöver ni göra en kartläggning över de beroende som finns till andra digitala system som finns på skolan, hos huvudman/kommunen för att förstå hur det nya digitala läromedlet kommer att interagera med de systemen. Så fort någon form av användarkonton finns behöver ni ha koll på de olika system som ska säkerställa en kontrollerad, säker och effektiv hantering av användarkonton. Frågor att undersöka är t.ex.

  • I vilket/vilka administrativa system finns den grundläggande information som behövs för att skapa de användarkonton som behövs, t.ex. elev- och gruppdata?.
  • Hur arbetar ni idag med provisionering av användarkonton, rättigheter och behörigheter, d.v.s. säkerställer att rätt person har rätt tillgång till rätt delar av produkten (se mer längre ner).
  • Finns det riktlinjer från huvudman/kommun att förhålla sig till? 

Ta fram eller komplettera dokumentation ni har över användarhantering med det som ska gälla för det inköpta läromedlet gällande behörigheter för elever och lärare.

Inloggning och integrationer

Single Sign-On (SSO)
Kanske har ni redan någon form av inloggningslösning eller önskar en variant där ni har en och samma inloggningslösning till flera av de olika digitala tjänster ni använder. För det krävs en federationslösning av någon form. Nedan några exempel inom skola idag:

  • Inloggning via Skolon
    En plattform som samlar digitala verktyg och läromedel med enkel inloggning. Här behövs avtal med Skolon och integration med leverantörerna. Läs mer hos Skolon.
  • Inloggning med Google och Microsoft
    Här använder man befintliga Google- eller Microsoft-konton för inloggning. Kräver bland annat OAUTH-konfiguration med leverantören. Några leverantörer samarbetar också i något som kallas Skolsynk.
  • Skolfederation
    En federation som möjliggör att skolor kan använda samma inloggningsuppgifter över flera tjänster. Kräver medlemskap i Skolfederationen och stöd för SAML-protokollet.

För mer läsning om allt från federeringslösningar till identitets-och behörighetshantering, se bland annat vår guide Digitala prov och sidan om Tekniska förutsättningar, där begreppen förklaras, men ta också kontakt med leverantörer inom området (se Edtechkartan Skola och t.ex. områden som Distribution, Identitets- och behörighetshantering, Idp- och SSO-lösningar)

Datautbyte och integrationer
Gemensamma överenskommelser och tekniska standarder är viktiga att ha koll på, för att säkerställa ett standardiserat, säkert och effektivt datautbyte mellan de system som är aktuella. Det är här olika integrationer och informationsflöden mellan systemen kommer in. Läs mer i vår guide Att köpa Edtech: interoperabilitet och integrationer. Aktuella i det här sammanhanget är främst:

  • SS 12000 Informationshantering – gränssnitt för informationsutbyte
    En standard framtagen av SIS (Svenska institutet för standardisering), sponsrad av Skolverket och som specificerar utbytet av grundläggande information om elever, lärare och grupper mellan system. Standarden innebär en mer automatiserad användarhantering och en förutsättning är att involverade parter stödjer och följer standarden.
    SS 12000 är en standard som rör mer än digitala läromedel och viktig för alla som arbetar med interoperabilitet/integrationer inom skola. Mer om standarden här (vår sida) och här (SIS).
  • BoL (Beställning och Leverans)
    En överenskommelse framtagen av föreningen Sambruk i samarbete med läromedelsleverantörer. Det är en API-specifikation för att hantera order, leverans och tilldelning av digitala läromedel. Förutsätter att återförsäljare och leverantörer stödjer BoL.

Automatiserad synkronisering för kontinuerlig uppdatering av användardata
Vid import av användare och grupper är det bra med en automatiserad synkronisering och att använda standarder som SS12000 för kontinuerlig uppdatering av användardata. En del leverantörer erbjuder även import av användardata via Excel-filer, vilket då innebär mer manuellt arbete.

Checklistor, mallar och material i vår guide

Samarbete och support
Precis som i implementering av andra sorters digitala produkter, är samarbetet mellan er och leverantören viktig för att lyckas. En kommunikationsplan, tydlig rollfördelning och att säkerställa tillgång till teknisk och pedagogisk support är viktiga grundbultar.

Läs gärna mer i våra övriga guider:

Samtliga guider här.

Synpunkter

Har du frågor eller funderingar gällande materialet?
Hör gärna av dig till oss på Swedish Edtech!