Resurser och läs mer
Resurser, instruktioner och tips på mer läsning
Den tekniska utvecklingen går rasande fort och de olika AI-systemen förändras och anpassas fortare än vi ibland kan hänga med i. Utmaningarna är stora, men också möjligheterna, så att utforska och våga prova AI för både administration och lärande är viktigt. En kraftfull teknik kan ge mycket nytta om man använder den på rätt sätt.
I den här guiden går vi inte in på vad man kan göra och hur man kan använda AI i sin organisation, i undervisningen, eller för att effektivisera arbete eller processer. Vi har försökt ge några tips på vägen kring hur ni kan tänka och göra för att komma igång med det arbete i princip alla organisationer måste göra kring en säker användning och ta ett första steg i den riktningen. Den är långt ifrån uttömmande så vi hänvisar er vidare till andra resurser och myndigheter, som arbetar med att ta fram vägledningar och rekommendationer, när det gäller det juridiska, men också när det gäller det pedagogiska arbetet
På den här sidan samlar vi några av alla resurser som finns för vidare läsning och utforskande. Tipsa oss gärna om fler resurser att lägga upp!
Riktlinjer och vägledningar
- EU-kommissionens riktlinjer: AI Act | Shaping Europe’s digital future
Riktlinjer och vägledningar för myndigheter och offentlig sektor:
- DIGG: Riktlinjer för generativ AI inom offentlig förvaltning
- DIGG: Bedöm upphovsrätten vid användning av AI
- IMY: Vägledning om GDPR och AI och en presentation Värt att veta om AI-förordningen (sep 2024)
- SKR: Om AI-förordningen för kommuner och regioner.
Skola och undervisning:
- Vägledningar för lärare eller verksamma i skolan:
Skolverket har en översikt om AI, vilka risker och möjligheter som finns i klassrummet, vilka kompetensutvecklingsinsatser som behövs och andra råd. Länk här. - Vägledningar från Unesco
– AI competency for teachers vägleder lärare i riskfylld och säker användning av artificiell intelligens (AI) i undervisningen och definierar den kunskap och de färdigheter som lärare behöver behärska i frågan.
– AI competency framework for students syftar till att hjälpa lärare att arbeta med kunskaper om och hur man använder artificiell intelligens i undervisningen, på ett säkert och medvetet sätt.
Checklistor för företag
- Svenskt Näringsliv: AI-förordningen – en introduktion och guide
Övriga resurser
- Internetstiftelsen: Vad är AI för något?
Forskning om AI
- I WASP-programmet finns en hel del pågående forskning om AI inom Humaniora och Samhällsvetenskaperna. Några av dem fokuserar på utbildning. Mer om WASP här
- Linköpings universitet: Forskningsprojektet ”AI-litteracitet i svensk lärarutbildning” lyfter behovet av att stärka AI-kunnigheten i skolan, både för att säkerställa en källkritisk användning av AI-genererat innehåll och för att rusta elever för en framtida arbetsmarknad präglad av AI-teknik.
- Chalmers forskningsprojekt inom AI
- Luleå Tekniska universitet, t.ex. AI4EDU, AI-stödd pedagogik
Obs! Tolkning pågår
AI-förordningen implementeras just nu och precis som med andra lagar, t.ex. GDPR, sker olika juridiska tolkningar av artiklarna och definitionerna. Det är inte förrän något har prövats juridiskt och en dom, ett vite eller liknande kommit, som vi faktiskt vet hur förordningen ska tolkas. Den här översikten är till för att skapa medvetenhet om AI-förordningen kopplat till utbildning och att det är viktigt att följa och ha koll på hygienfaktorerna, att era rutiner för informationssäkerhetsklassning, granskning och val av digitala tjänster även inkluderar AI-systemen och att ni jobbar med AI-kunnighet – AI-litteracitetet – hos medarbetarna. Följ speciellt rekommendationer och råd från DIGG och IMY. (länk)
Synpunkter
Har du frågor eller funderingar gällande materialet?
Hör gärna av dig till oss på Swedish Edtech!