Digitala nationella prov
En vägledning i era förberedelser inför digitala nationella prov, men också för att skapa ett hållbart digitalt ekosystem för alla tjänster ni använder!
Det här materialet är framtaget av Swedish Edtech Industry med ambitionen att vara ett stöd för huvudmän och skolor i arbetet med att skapa de förutsättningar som bland annat behövs för att genomföra digitala nationella prov (DNP) i Skolverkets kommande provplattform. Det är tänkt att fungera som ett komplement och konkretiserande vägledning till Skolverkets information .
Tänk på att:
- oavsett eventuella fördröjningar från Skolverkets sida, är de tekniska och organisatoriska förutsättningar som beskrivs kopplat till DNP, även till stor nytta i arbetet med ert ekosystem av digitala tjänster i stort. Det är alltså inte ogjort arbete och stora delar behövs oavsett när, var och hur åtkomst och genomförande av digitala nationella prov kommer ske. Att investera i de grundläggande förutsättningarna här är att investera i grunderna för ett säkert, effektivt och kvalitativt digitalt ekosystem.
- Skolverkets provplattform enbart kan användas för nationella prov och bedömningsstöd, inte för övriga prov och tester ni genomför. För det behöver ni en separat prov- och bedömningstjänst, där ni också kan konstruera era egna prov (se Edtechkartan för att hitta leverantörer). Flera har redan investerat i en sådan för att bland annat kunna genomföra de nationella skrivproven som varit obligatoriska att genomföra digitalt sen 2018. Och det är också viktigt ur aspekten digital vana – elever och lärare ska vara vana vid att genomföra prov i en provtjänst!
- det finns flera tjänster och lösningar att använda er av när det gäller de tekniska förutsättningarna – integratörer och leverantörer.
Hur DNP-redo är ni?
Börja gärna med vår enkla skattning för att ta reda på hur redo ni är för digitala nationella prov. Skattningen ger också tips och leder er in till våra olika sidor och till de leverantörer som kan bistå er i arbetet. Klicka här.
Skolverkets information:
Innehåll
Stödet utgår från Skolverkets information och beskrivning av de förutsättningar som behövs och förberedelser som behöver göras för åtkomst och användning av deras provplattform, för genomförande av digitala nationella nationella prov.
Stödet är indelat i tre delar: Tekniska förutsättningar och Organisatoriska förutsättningar, där vi även har med kompetens och digital vana. Materialet består dels av en mappning mellan Skolverkets krav och Edtechkartans processer och de leverantörer som kan bistå er och dels kompletterande vägledning – sidor med information om vad kraven betyder och vilka lösningar som finns, tips att tänka på etc. Det finns också en enkel form av skattning där ni kan få en känsla för hur redo er organisation är för digitala nationella prov (förkortat till DNP i materialet).
Målgrupp
Materialet vänder sig framför allt till dig som är övergripande ansvarig för införandet av digitala nationella prov hos en huvudman, på en förvaltning, skola, it-avdelning e.dyl. och som är involverad i de eventuella investeringar, inköp och upphandlingar som behöver göras.
Synpunkter
Har du frågor eller funderingar gällande materialet?
Hör gärna av dig till oss på Swedish Edtech!
Förutsättningar och de delar vårt stödjande material fokuserar på
Tekniska förutsättningar – infrastruktur
Rymmer allt från vilken hårdvara som behövs till hur man säkerställer att rätt användare får tillgång till rätt prov.
Vi har klustrat förutsättningarna och vårt förklarande material i fem delar:
1. Hårdvara
2. Stabil internetuppkoppling
3. Register och registervård
4. Identitets- och behörighetshantering
5. Integrationer och informationsförsörjning
– Klicka här för att komma direkt till sidorna om tekniska förutsättningar.
– Klicka här för att komma direkt till exempel utifrån olika it-miljöer.
Organisatoriska förutsättningar – digital kompetens och support
Förutom att lärare och elever behöver ha viss vana och digital kompetens behöver det också finnas en supportorganisation inför, under och efter provsituationerna.
I vårt stöd fokuserar vi på följande områden:
1. Teknisk och pedagogisk support inför-under- efter provtillfälle
2. Digital kompetens och vana
– Klicka här för att komma direkt till sidorna om organisatoriska förutsättningar.
– Klicka här för att komma direkt till sidorna som matchar krav med leverantörer som kan bistå er.
Hur DNP-redo är ni? En enkel skattning som utgångspunkt.
Här lyfter vi fram ett antal påståenden, konkretiserar dem och pekar er utifrån det vidare till relevanta sidor i vårt stödmaterial samt till de leverantörer som kan vara behjälpliga. Ett sätt att skatta hur långt ni har kommit i era förberedelser och hur redo ni är inför digitala nationella prov i Skolverkets plattform.
Våra påståenden utgår där så är relevant utifrån vilken roll du har: huvudman, skolledare eller pedagog
Matchning krav och leverantörer
Vill ni ta er direkt till våra sidor där vi matchar Skolverkets krav med leverantörer som kan bistå er i arbetet?
Läs mer:
– Skolverket
– Skolfederation
– SKR
Synpunkter
Har du frågor eller funderingar gällande materialet?
Hör gärna av dig till oss på Swedish Edtech!